Søg
Close this search box.

Få stærke adgangskoder med LastPass

Mange kender problemet med adgangskoder. Vi skal bruge passwords utroligt mange steder, så for at gøre det nemt genbruger vi det samme kodeord igen og igen. I det her indlæg skal vi undersøge, hvordan du styrker din sikkerhed på nettet – uden at glemme dine koder – med værktøjet LastPass.

Det er faktisk ganske enkelt. LastPass genererer sikre adgangskoder til dig – og så gemmer LastPass det tilmed for dig på en sikker måde. Du skal bare huske på én stærk kode.

Vi springer over, hvor gærdet er lavest

Når det gælder adgangskoder på nettet, kan det nogle gange være fristende at springe over, hvor gærdet er lavest. Det gør vi, når vi genbruger det samme kodeord om og om igen, fordi det er alt for bøvlet at huske så mange forskellige koder. Selvom det kan virke ganske harmløst, fordi dit kodeord ikke umiddelbart giver adgang til noget særligt, kan du alligevel nemt udsætte dig selv for unødig fare på nettet.

Har du selv prøvet at bruge navnet på dit kæledyr, din adresse eller bare et helt tilfældigt ord som adgangskode? Så har du haft et usikkert password, som er nemt at hacke.

Din adgangskode er nem at hacke

Adgangskoder er langt nemmere at hacke, end mange er klar over. Bruger du et helt almindeligt ord som adgangskode, kan det hackes på ingen tid.

Hackere er nemlig i stand til at afprøve utroligt mange kombinationer på meget kort tid med den metode, der kaldes ’brute force.’ Det er et aggressivt angreb, som er ret populært blandt hackere. Selvom moderne teknologi gør det relativt nemt for hackere at gætte dit kodeord, kan det alligevel være svært helt at forstå, hvad motivationen bag angrebene er. Lad os kigge på et par formål, som en hacker kan have med sit angreb.

#1 Tyveri af personlige informationer

Tyveri af personlige oplysninger såsom bankoplysninger, identitetsoplysninger og lignende er meget værd for hackere. De har mulighed for at stjæle dine penge eller for at sælge oplysninger om dig. Det er en stor motivation for hackere at få indsigt i personlige oplysninger, fordi det er meget værd. Samtidig er det utroligt skadeligt for dig som privatperson – og det har ligedan enorme, negative konsekvenser for virksomheder.

#2 Profit på reklamer

Hackere kan også tjene penge ved at indsætte spamreklamer på meget besøgte hjemmesider. På den måde tjener de nemlig penge for hvert eneste klik på reklamen. På samme måde kan de også lede den besøgende på en bestemt hjemmeside videre til en reklameside, som ligeledes giver penge lige i lommen på hackeren.

Udover at det er irriterende for besøgende på den givne hjemmeside, er det især ubehageligt for ejerne af hjemmesiden, som bliver brugt af hackeren.

#3 Sprede malware eller overtage dit system

Malware er en forkortelse af ”malicious software,” som betyder ondsindet software. Med malware-angreb kan hackere inficere computere på mange forskellige måder via eksempelvis spyware, vira og trojanere. Et eksempel på et malware-angreb er, når hackere ”låser” noget data på din computer, som de kræver en løsesum for at åbne for igen.

Se på illustrationen herunder, hvor hurtigt dit kodeord kan hackes.

Så lang tid tager det for hackere at hacke din adgangskode. Kilde: Reddit

Så nemt er det at få sikre adgangskoder – uden at glemme dem

Det er heldigvis ganske nemt og simpelt at styrke din IT-sikkerhed med gode adgangskoder. Du skal bare huske at kombinere store og små bogstaver med tal og symboler – eksempelvis med et godt kodeord som: J3gKanG0dtL!de0st!

Du kan også tage 3 danske ord, et tegn og et tal – fx DenGuleSejlbåd!33

Dertil er det vigtigt at huske, at dine kodeord selvfølgelig skal være forskellige hvert eneste sted, du bruger dem. Og her stopper det pludselig med at være så simpelt, for det er jo umuligt at huske.

Heldigvis kan teknologien hjælpe os! Der er nemlig skabt forskellige password managers, som kan huske på vores sikre kodeord for os. Mange af dem kan endda generere de sikre kodeord selv, så du hele tiden opretter nye kodeord i stedet for at genbruge dine gamle. En af de mest brugte password managers er LastPass, som sørger for sikkerhed i topklasse.

LastPass sørger for gode adgangskoder

LastPass er en fantastisk hjælper, når du gerne vil have bedre sikkerhed på internettet. LastPass genererer, gemmer og opbevarer automatisk alle dine gode kodeord for dig på en sikker, forsvarlig måde. Du skal kun huske på ét kodeord, som giver adgang til alle dine gemte kodeord. Her er det selvfølgelig afgørende, at du vælger et sikkert kodeord. Du skal ikke bruge det så tit, så det er ikke så vigtigt, at det er lidt bøvlet at skrive.

Det er vigtigt, at en password manager har en app og en plugin til din browser. Fordi det simpelthen gør det lettere at udfylde adgangskoder med LastPass.

Du kender måske til muligheden for at gemme dine kodeord i din browser, men det er ikke helt det samme. LastPass har langt bedre sikkerhed, og du kan tilmed dele dine kodeord med andre brugere. LastPass kan både bruges til privatpersoner, hvor du kan få adgang til en gratis version, eller til virksomheder – i en betalt løsning – hvor alle medarbejdere har adgang til de samme, sikre kodeord på tværs af organisationen.

Men hvordan scorer LastPass topkarakter på sikkerhed? Jo, LastPass bruger alle nødvendige sikkerhedsforanstaltninger for at beskytte deres brugeres data, heriblandt:

  • 256-bit AES-kryptering, som bruges af banker og militær, fordi den kryptering aldrig er blevet brudt
  • ”Zero-knowledge”-arkitektur, som betyder, at LastPass bruger lokal kryptering
  • To-faktorgodkendelse, som gør det umuligt for andre at få adgang til dine kodeord, selvom de har adgang til dit master-password.

Læs mere om mulighederne med LastPass og om deres sikkerhed

Hvorfor bør bruge en password manager i din virksomhed?

IT-sikkerhed er vigtig både i privaten og på arbejdspladsen. Begge steder kan et hackerangreb have enorme, negative konsekvenser.

Hvis du er ansvarlig for en virksomheds IT, så er det endnu mere vigtigt, at sikre at alle medarbejdere har en god tilgang til deres adgangskoder. Med LastPass hjælper du dem på vej – og I kan evt. dele adgangskoder i fx et team, hvis I har brug for det.

Skab en god praksis omkring din brug af sikre, gode adgangskoder, så du ikke skal bekymre dig om at udsætte hverken dig selv eller din virksomhed for fare.

Få en IT support, som har fokus på sikkerheden på din arbejdsplads

Få gode, sikre adgangskoder med LastPass i dag

Vi kan vist nemt slå fast nu, at sikkerhed på nettet er vigtig – og derfor er dine adgangskoder ikke helt overflødige. Sikre adgangskoder kan nemlig hjælpe dig med at undgå nogle ubehagelige overraskelser. Og så er det tilmed meget simpelt at komme i gang med at bruge en password manager som LastPass, som både genererer, gemmer og opbevarer din gode kodeord sikkert for dig.

Se også vores guide til IT-sikkerhed.

Skal vi hjælpe dig i gang med at styrke I- sikkerheden i din virksomhed? Send os gerne en e-mail på kontakt@nhl-data.dk, eller giv os et kald på 70 28 66 00.

Få artikler på mail

Nysgerrig på mere?

Tag fat i os i dag – så ser vi sammen på, hvordan vi kan hjælpe dig med din it. 

Ring eller send os en besked.

Er du kunde og har brug for support, så ring eller send en mail på support@nhl-data.dk

Martin Dahlem - IT og Netværkssikkerheds Konsulent
Jesper Haggren - IT Konsulent - DevOps - Implementerings ekspert - Microsoft 365