Har du hørt om begrebet fjernskrivebord? Er du i tvivl om, hvad det egentlig er, og hvornår det giver mening at bruge det? Så er du landet det helt rigtige sted. I dette blogindlæg stiller vi skarpt på fjernskrivebordet.

Sådan fungerer fjernskrivebordet

Inden vi går videre, skal vi lige have slået fast, hvad et fjernskrivebord egentlig er. Grundlæggende ligger der i begrebet fjernskrivebord, at man bruger sin egen computer til at logge ind på en anden computer. Lad os kalde denne værtscomputeren.

Værtscomputeren kører alle programmer centralt. Når du skal bruge systemerne, skal du åbne et fjernskrivebords-program på din egen computer, som så logger på en version af værtscomputeren. På din egen computer kan du se og styre begivenhedernes gang, men uden at du har nogen programmer liggende.

Den helt store fordel ved et fjernskrivebord er således, at selv en svag computer kan få adgang til tunge programmer, hvis disse køres på en stærk værtscomputer.

Internetforbindelsen er afgørende

Det må siges at være utroligt smart, at man kan køre tunge programmer fra en svag computer ved hjælp af et fjernskrivebord. Dette setup har dog nogle begrænsninger.

En af de største ulemper ved fjernskrivebordet er, at et sådant stiller høje krav til din internetadgang. Hvis du skal have en smooth brugeroplevelse, når du styrer en værtscomputer på afstand, er det ganske enkelt afgørende, at du har en god internetforbindelse.

Er dit internet langsomt, bliver det frustrerende at arbejde på et fjernskrivebord. Har du på et tidspunkt ingen internetadgang, kan du slet ikke arbejde.

Store krav til den værtscomputer, der kører fjernskrivebordet

Foruden at internetforbindelsen er afgørende for brugeroplevelsen med et fjernskrivebord, gælder det (naturligt nok) også, at dette setup stiller krav til værtscomputeren. Er der ikke nok saft og kraft at komme efter i den hardware (servere plus computere), der faktisk kører dine programmer, bliver din brugeroplevelse alt andet end prangende.   

Vælger du et fjernskrivebord, skal du således sørge for, at din IT-udbyder kan levere en løsning med nok power, så du ikke bliver forsinket i dit arbejde. Det er også ofte et spørgsmål om pris og nogle gange hvor meget du binder dig.

Sikkerheden i et fjernskrivebord

En af de sejlivede misforståelser, der ligger omkring fjernskrivebordet er, at det er en meget sikker løsning. Altså at det er svært at hacke, fordi man skal hacke et system, som har en høj sikkerhed. Og det er rigtigt, at der er ofte en høj sikkerhed i selve fjernskrivebordet.

Det er bare vigtigt at forstå, at sikkerheden i fjernskrivebordet reelt aldrig er højere end sikkerheden i de computere, som logger på fjernskrivebordet – altså dem, som de enkelte medarbejdere bruger.

For hvis du ikke sørger for at alle computere er opdaterede og generelt har en høj sikkerhed, så er fjernskrivebordet ikke en mere sikker løsning end alle mulige andre IT systemer. Hvis en hacker får adgang til en af medarbejdernes computere og har afluret brugernavn og adgangskode, så er der fri adgang. Så det er stadig den enkelte medarbejders passwords og adfærd, som bestemmer, om det er let at hacke dit fjernskrivebord.

Til inspiration: Ekstra sikkerhed på Microsoft 365

Det får du ikke med et fjernskrivebord

Det er super vigtigt at forstå begrænsningerne inden du vælger en fjernskrivebordsløsning. Det er en fordel at du kan køre krævende programmer centralt fra en stærk computer over en sikker forbindelse.

Du kan simpelthen spare penge på de enkelte computere – så længe du sørger for en høj sikkerhed på de enkelte computere og en stærk, stabil internetforbindelse.

Der er dog lige et “men”.

Fordi man bruger programmerne gennem en værtscomputer, så er alle indstillinger på dén computer.

Også indstillinger til fx headset og kamera. Og installation af programmer på det sikre fjernskrivebord. Det kan den enkelte medarbejder ikke styre.

Helt praktisk giver det fx problemer med Teams, som køres via et fjernskrivebord. Her kan man ikke bare sætte et headset til computeren.

Det betyder, at mange så kører Teams lokalt på deres ofte usikre computere. Og den enkelte computer kan altså ikke tilgå filer, som ligger på fjernskrivebordets værtscomputer. Det betyder lokale kopier på de enkelte computere.

Er fjernskrivebord så ikke en god idé?

Et fjernskrivebord kan sagtens være en fin løsning for jer – så længe I er klar over faldgruberne:

  • IT sikkerheden på alle computere skal være i orden
  • Internetforbindelsen er afgørende
  • Sørg for en ordentlig båndbredde på dit fjernskrivebord
  • Den enkelte medarbejder kan ikke tilføje fx et headset til et program, der køres på fjernskrivebordet

Se også sammenligning mellem fjernskrivebord og Windows 10 + Microsoft 365.

Vi hjælper her gerne til at forstå, om fjernskrivebordet er en god løsning for jer. Kontakt os på 70 28 66 00 eller kontakt@nhl-data.dk, så tager vi en snak om det.

Anbefalede indlæg

Ingen kommentarer endnu.


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *