Søg
Close this search box.

Hvad er Microsoft Azure, og hvordan kan det styrke din forretning?

Ved du, hvilke grundsten der skal til for at skabe en god IT-løsning? Svaret vil typisk være flerfoldigt, for der er mange elementer, der tilsammen skaber et velfungerende IT-miljø.

Det kan være lidt af en uoverskuelig opgave at finde fundamentet for dit IT-økosystem. Her kommer Azure ind i billedet.

Azure Cloud er en del af hverdagen i de fleste små og mellemstore virksomheder – simpelthen fordi det er den teknologi, som Microsoft 365 er bygget på. Men mange udnytter kun en lille flig af det enorme potentiale, der ligger i Azures kæmpe udbud af servicer.

Konsekvens? De går glip af oplagte muligheder for at effektivisere og skabe vækst i forretningen.

Men hvad er Azure egentlig? Og hvad kan det gøre for din virksomhed?

Det får du svar på i denne guide, hvor vi giver dig overblik over, hvad Microsoft Azure Cloud – markedets stærkeste platform for små og mellemstore virksomheder – kan gøre for din forretning.

Azure: Et IT-miljø i cloud-klæder

IT-økosystemet er grundstenen i din virksomhed. Det er stedet, hvor dine systemer bor, dit lukkede netværk befinder sig, og dine filer ligger. Alt sammen lukket inde bag en firewall. Forestil dig et fort, hvor alle dine værdier ligger, og som er lukket inde med en voldgrav – alt, hvad der befinder sig i fortet, kan styres i Azure – også voldgraven.

Her kan du bygge netværksstyring, sørge for, at dine systemer taler sammen, have en mere avanceret form for hosting (hvis du fx arbejder med store filer), lave systemer og bygge hele din IT-løsning. Og fordi det er bygget på samme platform, taler de forskellige services samme sprog.

Kort sagt: Du kan alt.

IT før Cloud

Tidligere havde man typisk en server i virksomheden, som blev brugt af alle i virksomheden. Et sted, hvor man kørte sin Outlook fra, lagde filer ind og lagde systemer, som skulle bruges af virksomhedens medarbejdere. Det er stadig en foretrukken løsning for nogle. Men alt, hvad du før kunne klare med en fysisk server, kan nu styres i clouden med Azure. Azure har nemlig komponenterne til det hele.

Måske lave en grafik a la den tegning du lavede til mig med cirklen og alle komponenterne

Som virksomhed arbejder man typisk med tre niveauer af IT. Niveauer, der samler de ovenstående elementer, danner IT-landskabet og sørger for, at alt fungerer:

  1. Det første er infrastrukturen. Det handler om, hvordan netværk, sikkerhed, systemer og servere er bygget, for at din IT fungerer (eller ikke gør). De fleste virksomheder har et netværk med firewall, der indeholder servere til software og filservere til deres filer. Alt det arbejder, hver gang en bruger fx skal sende filer fra et drev via Outlook.
  2. Det andet niveau er platformen. Det er her, du fx kan bygge egne programmer eller integrationer mellem software. Det kunne fx være mellem et CRM- og et økonomisystem.
  3. Det sidste niveau handler om systemer. De fleste medarbejdere tænker over, hvilke systemer de bruger. Fx at de arbejder i et CRM-system. Det er de programmer, der bygges som en cloud-teknologi og distribueres via licenser til brugerne.

Når du lægger cloud ned over dette, kan du let styre og skalere dit netværk, sikkerhed og installation af software og serverplads. Men lad os lige dykke lidt mere ned i cloud-konceptet, inden vi går videre.

Hvordan udnytter Azure cloud-teknologien?

Som vi slog fast ovenfor, er Azure en IT-løsning med cloud-konceptet bag sig. Og netop cloud-delen har betydning for, hvilke funktioner og muligheder Azure har. Der er især tre af cloud-elementerne, der giver dig en stor frihed i brugen af teknologien:

  1. Indbygget selvbetjening: Det er muligt selv at konfigurere opsætning af teknologien – hvilket i princippet gør, at du som udgangspunkt ikke har brug for fx udviklere.
  2. Alt foregår online: Servicen kan bruges over internettet – og tilgås direkte af computere, mobiler eller tablets – uden at du som virksomhed skal have installeret programmer på din egen server.
  3. Skalering: Servicen kan skaleres automatisk online efter DIT behov. Det vil sige, at du ikke oplever begrænsning som fx load-tid, når du bruger cloud teknologi. Modsat kan teknologien også automatisk skalere ned, når behovet er mindre.

Hvis du vil blive klogere på hosting og cloud-fænomenet, kan du tage et kig på vores overordnede artikel om hosting.

Så hvad betyder det for Azure?

Nu har vi skrevet lidt om de cloud-fordele, som følger med Azure, men lad os dykke dybere ned i, hvad det betyder for Azure og dine muligheder.

Hvis vi skal koge det ned til en bouillonterning, betyder det, at Azure kan løse den fulde IT-stack for dig, fordi det hele ligger i det samme økosystem. Et økosystem, der fungerer sammen på kryds og tværs. I den sammensmeltning ligger samtidig cloud-perspektivet om selvbetjening. Det er en rigtig god cocktail for dig, der gerne vil have din IT-løsning samlet og fleksibel. 

Lad os se på det i bidder:

Hvilke muligheder har du så med Azure?

Nem og opdateret adgang til al software

Azure giver dig naturligvis nem adgang til al den software, du har brug for til at drive din forretning effektivt. Det betyder, at programmer som fx Office, Power BI, Dynamics 365 eller Intune er bygget på Azure og leveres som en licens.

Du og dine ansatte har sikker adgang fra enhver enhed, der er på nettet – og I er altid sikre på, at I arbejder i den senest opdaterede version.

Adgang til systemsoftware og værktøjer

Med Azure kan du få adgang til forskellige typer af systemsoftware og værktøjer. Det kan du bruge til at opsamle og analysere forretningskritiske data. Medarbejdere kan fx med de nye PowerApps udvikle egne applikationer uden hjælp fra en udvikler.

Det kunne være ejendomsselskabet, der ønsker at spare tid på registrering af fraflytning og derfor udvikler en app, der fungerer som selvbetjeningsportal for lejerne. Eller tømrerfirmaet, der udvikler en app, som giver de ansatte adgang til at registrere materialeforbrug via mobilen, så fakturaen er klar til udsendelse.

End-user-systemerne (som fx Word og Outlook) kan tale sammen med de systemer, du selv har bygget i PowerApps, fordi det ligger på samme netværk. Det er oftest systemer af separate enheder, som skal bygges sammen. Men fordi det hele bygger på den samme datamodel, er det også inden for det samme tenant-netværk.

Med andre ord: Mulighederne for at udvikle og optimere din forretning med apps er praktisk talt uendelige. Og nemmere, end du sikkert tror.

Et mix af selvbetjening og service udefra

Med Azure er det Microsoft, der står for vedligeholdelse, servere, sikkerhed osv. Det betyder, at du sparer investeringen i fysiske servere, netværksudstyr, storage-systemer og anden hardware. I stedet administreres din infrastruktur direkte i skyen. Du kan skalere op og ned for fx serverplads og oprette databaser og firewalls efter behov. Og du betaler kun for det, du bruger.

Du kan også understøtte din virksomheds IT-sikkerhedspolitik direkte i infrastrukturen, så du lynhurtigt kan oprette nye roller og ændre adgangsrettigheder. Du kan styre udrulning af ny software og ændre konfigurationer centralt med ganske få klik.

Idéen er i bund og grund, at det er lettere at skalere de servicer, du har brug for. Når dit behov stiger eller falder, tilpasser du dine licenser, og dermed betaler du kun for det, du bruger.

NB. Du skal dog være opmærksom på, at der også er et negativt element. Fordi alt ved Azure foregår online, kræver det en onlineforbindelse. Det kan samtidig være omkostningstungt sammenlignet med andre services. Til gengæld får du så også fingrene i alt det ovenstående.

Hvilke andre funktioner giver Azure dig?

Vi kan ikke understrege det nok: Mulighederne med Azure er mange. Der findes over 200 apps, som du kan bruge. Men det er ikke sikkert, at de alle er relevante for netop din virksomhed. Så hvilke muligheder ligger lige for?

Lad os dykke videre ned i de konkrete ting, du kan bruge Azure til. Her er fem steder, du kan starte for at få del i Azures mange fordele:

Gør din forretning mere effektiv og profitabel

Et oplagt sted at starte er at optimere på jeres manuelle processer. Har I fx manuelle dokumentationsprocesser, der i bund og grund bare går ud på at flytte eller kopiere mails? Det er en meget dyr løsning at bruge dine medarbejderes tid på det.

Så hvorfor ikke optimere dine processer med Power Automate, der er bygget netop til at automatisere manuelle processer? Så frigør du i stedet tid hos dine medarbejdere til at udvikle din forretning. Når du har optimeret dine processer og frigivet tid hos dine medarbejdere, kan du også bruge Azure til at få værdifuld indsigt i din virksomhed.

Opnå konkurrencefordele via viden og indsigt

I Azure-servicer ligger også Microsoft Dynamics og Power BI, som kan give dig indblik i din forretnings data og vise dig, hvor du bør optimere eller fokusere din salgsindsats. Data om dine markeder, dine kunder og deres handlemønstre kan give dig ukendte vinkler på din vækst.

Når du bygger dine systemer sammen med integrationer, får du en unik mulighed for at træffe dine beslutninger baseret på reelle indsigter i stedet for mavefornemmelser. Det er langt lettere, når dine systemer er bygget på samme platform.  

Der findes masser af stærke produkter, der er designet til at arbejde sammen for at understøtte din forretning. Alt sammen for at skabe det bedste grundlag for en stærk og profitabel vækst.

Få et forspring på den digitale omstilling

Med Azure arbejder du altid på den nyeste version af Microsofts infrastruktur- og softwareløsninger.

Du kan let tage nye systemer i brug og bygge dem sammen med dine eksisterende systemer. Simpelthen fordi du er på en moderne platform, som er bygget til netop digitale muligheder.

Så du kan let integrere dine forretningskritiske systemer, optimere dine forretningsprocesser og bane vej for bedre produkter, service og drift. Med Azure sikrer du dine medarbejdere en opdateret, smartere og optimeret arbejdsplads, der giver de bedste arbejdsbetingelser – uanset om de er på kontoret, på farten eller arbejder hjemmefra.

Forbliv tryg med den nyeste IT-sikkerhed

Med Azure har du altid styr på sikkerheden. Også i fremtiden.

Det giver dig uanede muligheder for styring af adgange til systemer og data – med let administration af medarbejdernes indstillinger fra et centralt system. Du får samtidig fuldt overblik over, hvilke IT-risici din virksomhed er udsat for.

Du er beskyttet mod hackerangreb og er sikret solid IT-understøttelse af fx GDPR og din sikkerhedspolitik direkte i infrastrukturen.

En fleksibel og skalerbar IT-løsning

Alt afhængigt af hvilke personer du har ansat til at håndtere din IT i virksomheden, vil du måske have brug for hjælp udefra til at implementere nogle af Azures servicer. Hvis du har eller overvejer at få en IT-leverandør, er det en fordel at vælge Azure Cloud-produkter. Det giver dig nemlig en række friheder i forhold til at fremtidssikre din IT.

Det handler om at sørge for, at du ikke er bundet af din IT, men at den skaber muligheder for dig på langt sigt.

Du kan skabe en del friheder med Azure, herunder:

  • frit at skifte IT-leverandør, når du ønsker det – uden at skulle i gang med den store IT-omlægning. Fordi Azure er en cloud-tjeneste, får du friheden til at flytte dine licenser til den IT-leverandør, der leverer den bedste service for dig og dine medarbejdere.

  • altid at have opdaterede servicer – hvilket er en fordel både i forhold til features, men også i forhold til sikkerheden i din IT.

  • mulighed for at give eller fjerne adgange til fx systemer eller filer. Det kan styres som grupper eller helt ned på enkeltpersonsniveau.

Kom i gang med Azure

Der er ingen tvivl om, at Azure kommer med et hav af fordele for din forretning. Vi håber, at du med denne artikel er kommet et skridt nærmere mod at forstå, hvad Azure er, og hvordan det kan gavne din forretning.

Vi står altid til rådighed for at hjælpe dig videre. Vi er Azure-eksperter helt ind til benet og kan hjælpe dig sikkert på vej. Kontakt os. Så sørger vi for, at din opsætning spiller, og vi står for support, så din løsning er i trygge hænder.

Få artikler på mail

Nysgerrig på mere?

Tag fat i os i dag – så ser vi sammen på, hvordan vi kan hjælpe dig med din it. 

Ring eller send os en besked.

Er du kunde og har brug for support, så ring eller send en mail på support@nhl-data.dk

Martin Dahlem - IT og Netværkssikkerheds Konsulent
Jesper Haggren - IT Konsulent - DevOps - Implementerings ekspert - Microsoft 365