Søg
Close this search box.

Lokal server – din ultimative guide

En lokal server er efterhånden en gammel sag. Det er den helt klassiske løsning, som du stadig kan finde i virksomheder rundt om i landet. Navnet afslører hurtigt, at en lokal server selvsagt er en server, der befinder sig lokalt. Det betyder, at serveren bor fysisk på firmaets matrikel.

Men hvad vil det egentlig sige at have en lokal server inden for organisationens netværk, og hvad er fordelene og ulemperne? Det vil vi forsøge at gøre dig klogere på i denne artikel. Så læn dig godt tilbage, og få svar på, om en lokal server er noget for dig og din virksomhed. 

Hvad er en lokal server?

Helt lavpraktisk har navnet jo nok allerede slået fast med 7-tommer søm, at en lokal server selvfølgelig er en server, der står lokalt. Men hvad skal det egentlig betyde? Det betyder som oftest, at det er en server, I selv indkøber, har stående og står for driften af. Mange ser en lokal server som en nem og billig løsning, for du køber den jo bare – og vupti så kører det, og du har selv styr på alle dine data.

Men det er ikke helt sådan, det forholder sig med lokale servere. Ofte kører lokale servere nemlig ikke med det rette niveau af sikkerhed og drift. Hæng på, og bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer en lokal server.

Forstå fordele og ulemper ved den lokale server

Hvis du er på bar bund omkring hosting, servere og de der skyer, kan du her få overblik over de forskellige typer hosting.  

En server på matriklen er jo bedre… eller hvad? 

Der er flere ting, du skal holde et skarpt øje på, når du vælger en lokal server-løsning. Det kan være den helt rigtige løsning i nogle virksomheder, da en lokal server har sine fordele. Dem gemmer vi dog lidt endnu. Der er nemlig ting, mange glemmer at have med, når de går med en lokal server. Opsætning, vedligehold og sikkerhed kan hurtigt give grå hår i hovedet, for det kræver en ordentlig omgang IT-snilde at få det hele til at spille.  

Opsætning og vedligehold af serveren

Det første, du skal tage hånd om er en fysiske del. Kabler og strømforsyning skal trækkes og udskiftes løbende når der opstår brud eller fejl. Du skal placere serveren aflåst, hævet op over gulvet og sikre den så den ikke kan vælte. Du skal sørge for at der er brandsikring, som ikke er vand. Den må ikke blive for varm, så der skal være god udluftning. Og så bør du have en nødgenerator til at sikre din drift, hvis strømmen går.

Derefter skal serveren sættes op til at køre sammen med din virksomheds netværk og systemer. Den skal patches løbende (som det fint hedder på flydende IT). Det skal du have en professionel til. Hvis du ikke patcher, sætter du både sikkerhed og stabilitet på spil, og det ønsker de færreste. Der skal samtidig laves backup, opsættes overvågning og serveren skal krypteres.

Som du nok fornemmer, kræver en lokal server, at du har en dygtig IT-ansvarlig in-house. Du kan også betale dig fra vedligehold med en driftsaftale hos en IT-leverandør. En god huskeregel er, hvor kliche det end lyder, at din server aldrig er bedre end dem, der vedligeholder den.

Husk IT-sikkerheden

Når du har styr på vedligehold af serveren, skal du tænke på sikkerhed. Det gælder både på selve serveren, og hvordan data kan tilgås. Skal alle i virksomheden med adgang til netværket kunne tilgå alle dokumenter? Næppe. Så der skal indtænkes netværkssikkerhed, adgangssikkerhed, backup og dertil den fysiske sikkerhed.

I skal også have plads til en lokal server rent fysisk – inklusive de sikkerhedsforanstaltninger, sådan en kræver. Den bør låses inde og brandsikres (som nævnt før), og du bør have en backup-server, der kan tage over for din primære server, hvis den går ned. Her er det også vigtigt at vide, at det tager tid og er teknisk svært at genskabe serveren – også selvom du har backup.

IT-sikkerhed handler i høj grad om at forberede sig på at uheldet er ude. Derfor bør du en gang årligt teste, hvad der sker, hvis du får et nedbrud – og hvordan I har tænkt jer at komme op og køre igen. Testen vil vise jer, om I har styr på jeres procedurer og beredskabsplan. Det kaldes en Disaster Recovery Test.

Er det rent faktisk en billig løsning?

Derfor er en lokal server måske ikke så sikker og billig, som mange tror. Et lille regnestykke: En ordentlig server med licenser, backup, driftsaftale og strøm koster ca. 100.000 kr. over 5 år. Hvis vi deler det op over 5 år, vil det være 5.400 kr. pr. måned. Her har vi ikke taget højde for indkøb af nyt udstyr, hvis noget går i stykker. Tilsvarende koster en lignende private cloud i omegnen af 4.500 kr. pr. måned, så en lokal server er faktisk ikke altid den billigste løsning. 

I regneeksemplet har vi ikke en ekstra server med. Og det bør man faktisk have. For hvis du ikke har en server, der spejler den du bruger, er det ikke muligt at genskabe en server, som går ned. En ekstra server koster det samme i indkøb og opsætning, som i eksemplet.

Lynhurtigt forbindelse

En lokal server har naturligvis også gode kvaliteter. Hvis du har styr på sikkerheden omkring din lokale server, den er korrekt opsat og patched, er det en lynhurtig løsning. Ud over at være en hurtigløber på forbindelsen, har en lokal server også det plus, at den er formidabel til at hoste systemer, der ikke er bygget til at køre online.

Fordele og ulemper ved en lokal server

Nu har vi set lidt nærmere på alle de ting, du skal have in mente omkring en lokal server. For at gøre det hele lidt nemmere at overskue, får du her et kort, samlet overblik over fordele og ulemper, så du bedre kan afgøre, om en lokal server er noget for din virksomhed.

Fordele ved lokal server: 

  • Med en lokal server ved du præcis, hvor dine data er henne, og hvem der har adgang til dem.
  • Du får hurtig hastighed på forbindelsen til din server.
  • En lokal server er særligt god til at hoste systemer, der ikke er bygget til at køre over internettet. 

Ulemper ved lokal server:

  • Du står selv for alt sikkerhed – både den digitale og den fysiske sikkerhed omkring serveren – hvis den ikke er i orden har du høj risiko for at miste data eller få et datalæk.
  • Du står selv for al drift, opsætning (infrastruktur fx kabler, netværk, switche samt selve opsætningen) og udskiftning af udstyr løbende. Her er det bedst, hvis du har en professionel IT-konsulent ansat.
  • Det er svært at erstatte eller genetablere data, hvis serveren går i stykker – og du skal selv ud og købe en ny server. 
  • Det ser måske billigt ud up front, men det koster i længden. 

Hvem skal vælge en lokal server? 

Nu har vi været omkring både faldgruber og goderne ved en lokal server, og det kan nok tage pusten fra de fleste små og mellemstore virksomheder. I hvert fald hvis du ønsker at gøre det rigtigt i forhold til sikkerhed og vedligehold – og andet kan bestemt ikke anbefales.

Derfor kan det godt være, at I skal kigge nærmere på, om andre hosting-løsninger kunne være bedre for jer. Især hvis I er en mindre eller mellemstor virksomhed uden behov for at kunne køre tunge offline-programmer. Simpelthen fordi andre løsninger kan være mere sikre, nemmere at drifte og billigere i længden.

En lokal server-løsning anbefales oftest til store virksomheder med eget datacenter og en stor IT-afdeling. Men måske I er undtagelsen, og en lokal server er noget for jer alligevel?

Vi står altid klar til at hjælpe med at finde den rigtige hosting-løsning for din virksomhed. Ring til os på 70 28 66 00 eller skriv til os her.

Få artikler på mail

Nysgerrig på mere?

Tag fat i os i dag – så ser vi sammen på, hvordan vi kan hjælpe dig med din it. 

Ring eller send os en besked.

Er du kunde og har brug for support, så ring eller send en mail på support@nhl-data.dk

Martin Dahlem - IT og Netværkssikkerheds Konsulent
Jesper Haggren - IT Konsulent - DevOps - Implementerings ekspert - Microsoft 365