Søg
Close this search box.

Private cloud – her er alt, hvad du skal vide

Begrebet cloud bliver ofte slynget ud i forbindelse med IT. Og det forstår vi godt. For cloud hosting er enormt smart og kommer med en bred vifte af fordele for dig som virksomhed. Men cloud er ikke bare cloud. Der findes groft sagt to typer ren cloud hosting; public og private cloud.

I denne artikel tager vi fat i den sidstnævnte – nemlig private cloud. Vi kommer til at dele det op i flere bidder, så det bliver lidt nemmere at forstå. Så bliver du forhåbentligt klogere på, om private cloud kan matche din virksomheds behov. Hæng på!

Få det hurtige overblik over fordele og ulemper ved private cloud hosting

Mangler du et større overblik over, hvilke hosting-muligheder der findes, så start med at tage et kig på vores overordnede artikel om de forskellige typer af hosting.

Lad andre gøre arbejdet for dig

Med private cloud lejer du dig ind i hardware via en IT-leverandør. Her står IT-leverandøren for opsætning, løbende drift og indkøb. Det gør de, fordi der skal konfigureres forskellige ting i både opsætning og vedligeholdelse.

At køre servere kræver en hel del ting. Det handler både om den fysiske sikkerhed; altså at serverne er låst inde, er sikret mod brand, er løftet fra gulvet og ikke kan vælte. Det handler om løbende vedligehold; at man har ekstra servere, der kan overtage driften og at der løbende bliver udskiftet kabler og andet udstyr. Og så handler det om den digitale del; at der er styr på adgange til data, at firewall og infrastruktur er sat korrekt op, backup er på plads og at servere patches. Alt det her tager en leverandør sig af, når du vælger private cloud hosting.

Du kan også få en unmanaged private cloud, hvor du, som navnet siger, selv står for patch og vedligehold af serveren. Det er dog ikke bare noget, du bare liiiige gør, da det kræver en stor IT-viden og -erfaring, som de færreste har. I langt de fleste tilfælde vil vi derfor anbefale at få en professionel IT-leverandør til at stå for opsætningen.

Hvem, hvad og hvor – du har fuld kontrol

Fordi private cloud bliver konfigureret af en fast IT-leverandør, ved du præcis, hvor dine data er, hvem der administrerer dem, og hvordan de gør det. Derudover er det lettere at få dine data tilbage sammenlignet med eksempelvis en lokal server. Kort sagt: du har tæt på fuld kontrol over dine følsomme data.

Tilpas din private cloud-løsning

Private cloud hosting er bygget specielt til dig. Det vil sige, at din hosting bygges til dig med dine systemer og din virksomheds IT-infrastruktur.

Du skal dog være opmærksom på, at fordi din private cloud er opsat specielt til dig på IT-leverandørens server, kan det være en smule besværligt at flytte fra én leverandør til en anden – da du så skal flytte din løsning til andre servere, hvis du ikke længere ønsker et samarbejde med leverandøren. Lidt ligesom hvis du skifter bank, hvor du også skal flytte dine penge, dine betalinger, dine gemte modtagere osv.

Hvis du gerne vil være mere fri af din IT-leverandør, så kan du overveje public cloud, hvor du køber hosting hos fx Microsoft (Azure) eller Amazon. Her er IT-leverandørens rolle at sætte din public cloud op og løbende vedligeholde den. Men du er i princippet ikke bundet til din IT-leverandør, da din hosting ligger hos fx Microsoft. Til gengæld er det svært at flytte fra den hosting leverandør, du vælger.

Sikkerhed, sikkerhed, sikkerhed

IT-sikkerhed betyder mere og mere for virksomheder, og kravene til datasikkerhed vokser støt.  Med private cloud får du en høj grad af datasikkerhed, som både gælder den digitale og fysiske sikkerhed. Den digitale sikkerhed ses i opsætning og vedligehold, som er afhængig af, hvordan din IT-leverandørs opsætning er – hvilket langt de fleste IT-leverandører har fuldstændig styr på.

De fysiske rammer spiller også en rolle, når det gælder sikkerhed omkring selve serveren. Med en cloudløsning er den grundlæggende sikring af serverne på plads, fordi serverne findes i professionelle datacentre, hvor de bliver opdateret løbende og hvor der er styr på brandsikring, tyverisikring og sikring i forhold til skader på serveren osv.

Fordele og ulemper ved private cloud

Nu er du blevet præsenteret for mange af fordelene ved et private cloud-setup. For god ordens skyld får du her det samlede overblik over både fordele og ulemper.

Fordele:

  • Din hosting bliver kørt professionelt, så du kan være sikker på, at sikkerheden er i top.
  • Der er styr på løbende opdateringer, drift og konfigurering af servere, fordi din IT-leverandør står for det hele.
  • Du får ofte en fast pris på din hosting, så der ikke er nogen usikkerhed i forhold til prisen.
  • Du ved, hvor dine data er henne.
  • Din IT-leverandør kan bygge din løsning ud fra dine ønsker.

Ulemper:

  • Private cloud kræver en ordentlig internetforbindelse.
  • Du får ofte lange bindinger på din aftale med IT-leverandøren, så sørg for at vælge en, du fra start har tillid til.
  • Det kan være mindre fleksibelt sammenlignet med fx public cloud.

Hvordan ved jeg, om private cloud passer til mig?

Private cloud er i princippet et match til alle former for virksomheder, der prioriterer sikkerhed, kontrol, hastighed og fleksibilitet. Samtidig er det et godt sted at starte, hvis du i dag har en lokal server og gerne vil gå cloud-vejen.

Hvis du er underlagt lovgivning, der siger, at dine data eksempelvis skal ligge i et bestemt land er private cloud også oplagt.

Sidst, men ikke mindst skal du vælge private cloud, hvis du gerne vil have forudsigelige omkostninger. Her ved du nemlig ofte helt præcis, hvad de forskellige dele koster. Det er især prisen, der er det, der skiller vandene mellem public og private cloud, fordi den ved private cloud er fast. Det kan være rart at vide præcis, hvad du skal af med hver måned.

Et alternativ til en privat server er fx Azure cloud services.

Vælg din leverandør med omhu

Hvis valget er faldet på private cloud, er der en sidste ting, som du skal være opmærksom på. Du bliver ofte mere låst til din IT-leverandør, da du jo “bor” på deres servere. Derfor vil vi gerne understrege vigtigheden af at vælge den helt rette leverandør og få en ordentlig aftale på plads fra start.

I valget af leverandør skal du især have øje på bindingsperioden og på hvor let det er at få flyttet dine data og systemer til en anden leverandør, hvis du ønsker det.

Her handler det som sagt om at have tydelige beskrivelser af, hvordan løsningen er bygget. Det er lidt af en tillidssag, men hvis du har den rette leverandør af private cloud, vil du til gengæld få del i alle fordelene.

Er det tid til at flytte op i den private sky?

Vi håber, at denne gennemgang af private cloud har givet dig et indblik i, hvilke fordele den kommer med, og om det er et match til din virksomhed.

Vi sidder som altid klar til at finde den løsning, der matcher dine behov bedst – om det så er med public, hybrid eller private cloud. Ræk ud til os, og lad os hjælpe dig på vej.

Få artikler på mail

Nysgerrig på mere?

Tag fat i os i dag – så ser vi sammen på, hvordan vi kan hjælpe dig med din it. 

Ring eller send os en besked.

Er du kunde og har brug for support, så ring eller send en mail på support@nhl-data.dk

Martin Dahlem - IT og Netværkssikkerheds Konsulent
Jesper Haggren - IT Konsulent - DevOps - Implementerings ekspert - Microsoft 365