I dette blogindlæg gør vi dig klogere på, om du skal vælge fjernskrivebord eller Windows 10 + Microsoft 365.

Vi kigger nærmere på Citrix fjernskrivebord, Azure Virtual Desktop (tidligere Windows Virtual Desktop) og Windows 10 + Microsoft 365.

Er du usikker på, hvad et fjernskrivebord er, så start her: Hvad er et fjernskrivebord?

Citrix fjernskrivebord

Citrix fjernskrivebord er en klassisk løsning, hvor programmer afvikles på central hardware, der købes hos en IT udbyder. Som medarbejder ser du altså blot en afbildning af den virtuelle arbejdsstation, mens det i virkeligheden er på værtscomputeren, det hele foregår.

Med et klassisk Citrix fjernskrivebord styres computerkraften ofte centralt af din IT-udbyder. Det betyder fx, at du har begrænsede muligheder for at tilpasse din hardware. Fx er det ikke muligt at tilføje høretelefoner til fjernskrivebordets programmer med dette setup, da I ikke selv har adgang til hardwaren.

Eftersom du ikke selv har adgang til hardwaren, er du med Citrix dybt afhængig af din IT-leverandør. Godt nok stilles der med denne løsning få krav til din egen computer, men til gengæld stilles der høje krav til værtscomputeren. Sparer din IT-leverandør på kraften, får du en dårlig brugeroplevelse.

For at du skal have en god oplevelse med et Citrix fjernskrivebord, kræver det altså den rette hardware og den rette power fra din IT-leverandør. Samtidig kræver det, at du konstant har internetadgang, og at din internetforbindelse også er både stabil og god.

Citrix kan på sigt blive en dyr løsning – og vi ser ofte lange bindingsperioder. Du har ikke andre muligheder end at betale den pris, din IT-udbyder vil have for et ordentligt setup. Skal systemet opdateres eller på anden måde vedligeholdes, er det også din leverandør, der skal indover. Generelt er der således begrænset fleksibilitet med denne løsning.

Azure Virtual Desktop (tidl. Windows Virtual Desktop)

Azure Virtual Desktop, tidligere Windows Virtual Desktop – fungerer grundlæggende på samme måde som Citrix. Dog er der nogle nævneværdige forskelle på de to.

Azure Virtual Desktop er som navnet antyder en del af Azure. Dét betyder, at infrastrukturen er direkte kompatibel med andre Azure programmer og løsninger. Fx er Microsoft 365 også bygget på Azure.

Azure Virtual Desktop er en licensbaseret cloud løsning – ligesom fx Microsoft 365. Du kun betaler for det, du skal bruge og du kan let tilføje fx mere power til din løsning, hvis den halter. Det sker gennem en selvbetjeningsløsning – eller du kan få hjælp til det af en IT leverandør.

Sidst, men ikke mindst, adskiller Azure Virtual Desktop sig fra Citrix ved at være uafhængigt af IT-leverandøren – netop fordi den er licensbaseret. Så længe udbyderen kan levere Azure Cloud Services kan du bare flytte dine licenser til en anden leverandør.

Ligesom for Citrix gælder det dog alligevel, at Windows Virtual Desktop er en halvdyr løsning med begrænset fleksibilitet. Desuden er dette fjernskrivebord ikke nær så udbredt som hverken Citrix eller Microsoft 365. Der kan forekomme opstartsvanskeligheder samt udfordringer i forhold til support. Så vælg din leverandør med omhu – det skal være en IT leverandør, som har erfaring med Azure løsninger.

Windows 10 + Microsoft 365

Windows 10 og Microsoft 365 programmer installeres direkte på din computer. Denne løsning stiller derfor krav til din hardware. Din computer skal have en vis kapacitet for at kunne køre programmer ordentligt. Til gengæld betyder det også, at der er fleksibilitet i forhold til valg af udstyr, fx høretelefoner, samt at der er mulighed for at personliggøre opsætningen.

Hvis du vælger Microsoft 365 Business Premium er der en hel del sikkerhed indbygget i licensen og du får en gratis opgradering til Windows 10. Tilføj antivirus og backup og så har du et godt udgangspunkt for din IT sikkerhed.

Få ekstra sikkerhed ovenpå din Microsoft 365 licens

Det er muligt at tilføje Azure Virtual Desktop som et supplement til Microsoft 365. Dét giver dig blandt andet mulighed for at arbejde med Windows fra eksempelvis en MacBook.

Den største ulempe ved Windows 10 + Microsoft er de krav, denne løsning stiller til din hardware. Du er her nødt til at sikre dig, at din computer er i stand til at løse de arbejdsopgaver, den skal, og at den har kapaciteten til at køre relevant software.

Omvendt er det også en fordel for dig som bruger, at du selv har kontrollen over din hardware, da det betyder øget fleksibilitet. Generelt er Windows 10 + Microsoft 365 en fleksibel løsning, og du er med denne ikke afhængig af din udbyder på samme vis, som det er tilfældet med et klassisk fjernskrivebord.

Med Windows 10 + Microsoft 365 får du desuden mulighed for at arbejde offline i blandt andet Office-programmerne. Samtidig kan du uden problemer arbejde på diverse mobile enheder. Dette kan du også med Azure Virtual Desktop, men ikke med Citrix.

Bør jeg vælge fjernskrivebord eller Microsoft 365?

Som du måske har kunnet fornemme i løbet af dette skriv, er vi hos NHL Data ikke store fans af det klassiske fjernskrivebord, som køres via hardware hos en IT leverandør. Mest fordi det er en ufleksibel løsning, som gør dig meget afhængig af din IT-leverandør. Samtidig er fjernskrivebordet typisk en dyr løsning, og der skal ikke gå meget galt på hverken hardware- eller internetfronten, før I får en dårlig brugeroplevelse.

Grunden til at mange tidligere har gået efter fjernskrivebordet er en kombination af ønsket om sikkerhed plus billige computere til medarbejderne. Men sikkerheden i fjernskrivebordet er ikke bedre end de computere og medarbejdere, der bruger det. Og der er indbygget en hel del sikkerhed i Microsoft 365 Business Premium licensen.

Selvom det umiddelbart kan virke smart, at man med et fjernskrivebord kan få adgang til tungere programmer, selvom ens egen hardware ikke er prangende, anbefaler vi ofte Microsoft 365 over fjernskrivebordet.

Du får større valgfrihed i forhold til både hardware og tilbehør, så du kan tilpasse dit setup til dine individuelle behov. Sidst, men bestemt ikke mindst, vinder denne løsning på at give dig mulighed for at arbejde offline.

Der er stadig enkelte tilfælde, hvor et fjernskrivebord vil give mening. Om det giver mening for dig, hjælper vi dig til at forstå, hvis du kontakter os på 70 28 66 00 eller kontakt@nhl-data.dk.

Anbefalede indlæg

Ingen kommentarer endnu.


Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *